Medusa

Medusa målningMedusa, en av de tre gorgonerna, tillhörde de mest skräckinjagande gestalterna i den grekiska mytologin. Enligt den gamla myten bestod hennes hår av slingrande giftormar och lika fasansfullt var att den som mötte hennes blick blev på sekunden förstenad. Även hennes systrar, Euryale och Stheno som utgjorde de andra två gorgonerna, hade hår av ormar.

Medusa var till skillnad från sina systrar och andra gudinnor inte odödlig. Inför rädslan att möta den förstenande blicken var det ingen som kom på tanken att bringa den dödliga av gorgonerna om livet – inte förrän Perseus råkade göra det närmare bestämt. Då kung Polydektes hade för avsikt att ta hans mor Danaë till maka mot hennes vilja försökte Perseus avstyra det genom att erbjuda kungen valfri gåva om det så krävdes att han lämnade över Medusas huvud. Kung Polydektes tog honom på orden och antog erbjudandet i just den form Perseus framlagt det.

Den hjälpsamma gudinnan Athena förser då Perseus med en sköld, vilket gör det möjligt för honom att närma sig Medusa utan att bli förstenad. Listen bestod i att han siktade henne indirekt med hjälp av spegelbilden från sin bromssköld och på så sätt kunde hugga av henne huvudet. Det blod som utgöts efter att Perseus huggit av Medusas huvud blandades i havet och ledde till att den bevingade hästen Pegasus uppstod.

Då Perseus med Medusas huvud i en säck färdas tillbaka och slår läger för en natt attackeras han av en jätte. Perseus uppvisar då Medusas huvud för jätten som förvandlas till sten. Denne jätte var Atlas och försteningen ledde till att bergskedjan Atlasbergen kom till. Det finns även en alternativ version då Perseus snarast av barmhärtighet ser till att Atlas förstenas då denne plågsamt bär himmelen på sina axlar. I myten sades denne uppbära himlavalvet och i arkitekturen har hans namn använts för att beteckna de pelare eller pilastrar som är utskurna i form av en manlig kropp.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).

Bildreferens

Bilden är en detalj från målningen Medusa av Arnold Böcklin.