Danaë

Danaë och guldregnDanaë var den unga kvinna som såg ut att gå mot ett kärlekslöst liv emedan hennes fader hade uteslutit den från hennes liv på grund av en förutsägelse. Förutsägelsen var från oraklet i Delfi som varnade för att hans dotterson en dag skulle döda honom. Detta påminner en del av historien om Oidipus som får veta av ett orakel att hans son en dag kommer döda honom och därför överger barnet i ödemarken.

Fadern till Danaë som var en kung lyckades länge med sin föresats, men skulle inte göra det länge till då den mäktigaste guden av alla, Zeus, fått upp ögonen för Danaë. För att göra sin visit obemärkt passade han på en soldränkt dag att förvandla sig till ett guldregn och kunde på så sätt komma in i Danaës rum.

Symboliken i Zeus förvandling till ett skimrande regn kan utläsas som att han bokstavligen förändrade situationen för den stackars Danaë, vars tillvaro utan manligt sällskap kunde liknas vid en nära vissnade växt vars liv till mycket bestod av torka. Älskarens sublima metamorfos i form av ett guldregn som sipprar ner mot den kvinnliga motparten har gjort berättelsen med Danaë och guldregnet till ett tacksamt motiv både för bildkonstnärer och diktare.

Mötet resulterade i att Danaë blev havande och födde snart en son, Perseus. Då kungen ville ha dottersonen på betryggande avstånd hamnade Danaë och hennes barn på en annan ort. Precis som i historien om Oidipus kunde emellertid inte farfadern som var en vanlig dödlig råda över ödet. En dag skulle en flygande diskus av misstag pricka honom – den som hade slungat iväg diskusen var givetvis hans dotterson.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).

Bildreferens

Bilden är en detalj från målningen Danaë av Orazio Gentileschi.