Poseidon

Motsvarighet i romersk mytologi: Neptunus
Poseidon målningPoseidon var den mäktiga havsguden och hans humör ansågs vara orsak till ifall havet låg i stiltje eller gick med höga vågor. Släktbanden avslöjar den höga position bland gudarna som Poseidon uppbar. Han var son till Kronos och Rhea samt bror till Zeus och Hades.

En myt som brukar berättas i samband med Poseidon är den om hans beundrare Kanake. Kanake som var en vanlig dödlig dyrkade Poseidon och vistades ofta vid stranden där hon sköljde havsvattnet mot sin kropp. Hon och Poseidon skulle omsider mötas ett flertal gånger varav frukten blev två söner.

Dessa söner, Otos och Efialtes som tillsammans kallades Aloiderna, växte upp till giganter och skulle rentav utmana gudarna. Myten förtäljer att de ställde tre berg ovanpå varandra för att nå upp till gudarnas rike. Deras upprorsförsök hejdades dock genom att Artemis, jaktens gudinna, listigt förvandlade sig till en hjort som snabbt hoppade mellan bröderna och lurade dem att svinga sina spjut mot sig, vilket ledde till att de i hennes ställe träffade varandra med tvåfaldig dödlig utgång.

Kanake var bara en av Poseidons många utomäktenskapliga erövringar. Hans maka var emellertid havsnymfen Amfitrite som i förstone var motvillig till alliansen och fick föras till Poseidon med en delfins hjälp. Tillsammans fick de sonen Triton som var hälften människa och hälften fisk. Triton styrde över vågorna och kunde göra havet lugnt genom att blåsa i en snäcka.

Vid avbildningar brukar Poseidon synas med en treudd som är hans attribut. På bilden ovan syns även en häst och Poseidon sammankopplades med detta djur som han enligt vissa källor ska ha skapat.

Det fanns vid sidan av den olympiske guden andra mindre kända grekiska havsgudar, till exempel Nereus och Proteus. I sammanhanget kan även Okeanos nämnas som dock hade en annorlunda roll.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).

Bildreferens

Bilden är en detalj från temperamålningen Bröllopet mellan Poseidon och Amfitrite av Felice Giani.