Deukalion

Deukalion med stenbumlingDeukalion är i den grekiska mytologin son till Prometheus och den trojanska prinsessan Hesione (i vissa källor tillskrivs antingen Clymene eller Pronoia moderskapet). Han var gemål till Pyrrha (dotter till titanen Epimetheus och Pandora) och betraktas som det grekiska folkets mytiske stamfader.

Förutom denne gestalt finns andra som bär namnet Deukalion i den grekiska mytologin. I Iliaden omnämns hjälten Deukalion, son till kung Minos.

Deukalion skulle få en särskild roll i en katastrofal händelse som annars inte förknippas främst med den grekiska antikens kultur. Den olympiske Zeus var missbelåten med de syndfulla människornas existens och planerade att förgöra dem en gång för alla. Människornas vän Prometheus fick emellertid reda på Zeus avsikter och delgav dem för sin son Deukalion. Deukalion fann på råd och byggde en ark som blev hans och Pyrrhas räddning efter syndafloden kommit.

Jordens översvämmades och endast Deukalion och Pyrrha överlevde. Efter översvämningen torkat ut strandade de på ett berg och började be och offra till den högste guden Zeus. Zeus gav dem instruktioner att börja samla stenar och kasta dessa bakom sig. Deukalions kastade stenar förvandlades till män och Pyrrhas till kvinnor; därmed var mänskligheten åter ett faktum.

Historien har uppenbara likheter med den som berättas i Bibeln om Noas ark och syndafloden. Tilläggas kan att historien berättats än tidigare inom den mesopotamiska mytologin där guden som är vred på mänskligheten heter Enlil.

Pyrrha skulle föda deras son Hellen som blev stamfader för hellenerna (det grekiska namnet på Grekland är Hellas).

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Mavromataki, Maria. Grekisk mytologi & kult (1997).
Wikipedia.org, https://en.wikipedia.org/wiki/Deucalion

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Giovanni Benedetto Castiglione som föreställer Deucalion and Pyrrha.