Tyfon

I den antika mytologin beskrivs Tyfon som ett odödligt monster med hundra ögon och en lång ormsvans. Det berättas om hans långa och utdragna strid mot Zeus i två fruktansvärda holmgångar.

Den första ronden gick till Tyfon som trots ett bombardemang av blixtar från Zeus slet ut motståndarens senor och vräkte honom nedför ett stup. Hermes kunde dock bistå den sårade Zeus och återföra senorna till denne. Zeus tog därpå ett nytt krafttag och lyckades då besegra Tyfon.

Han begravde den ännu levande Tyfon under en ö och monstrets andedräkt alstrade framgent varma livsgnistor. Ön var Sicilien och de varma livsgnistorna symboliserar aktiviteten på vulkanen Etna.

Enligt en version var det Hera som födde Tyfon (befruktningen ska ha skett utan någon fader), enbart för att kunna hämnas på maken Zeus emedan han varit otrogen. Den mer etablerade släkttavlan anger dock Tyfon som avkomma till Gaia och Tartaros.

Huruvida Tyfon fått ge namn åt väderfenomenet med samma namn är något oklart. Ofta anges kinesisk härstamning, men andra källor pekar på att tyfon härstammar från den grekiska guden som också ska ha förknippats med onda vindar.

Grekisk mytologi

Textkällor

Day, Malcolm. Gudar och gudinnor i Antik mytologi (2007).
Wikipedia.org, https://en.wikipedia.org/wiki/Typhon.
Emanuel, Kerry. Divine Wind: The History and Science of Hurricanes (2005)