Peleus

Peleus målningPeleus var en grekisk mytisk hjälte som bland annat var en av argonauterna. Modern var Endeis och fadern Aiakos, härskare på ön Aigina där myrmidonerna levde. Fast efter att ihop med sin bror Telemon dräpt sin halvbroder Fokos blev de båda utvisade. Peleus blev småningom kung i Iolkos.

Efter att under en fullmånenatt fått syn på den dansande nereiden Thetis på en strand förälskade han sig. Men som dödlig med amorösa avsikter närma sig en havsnymf var förstås förbundet med svårigheter. Peleus var tvungen att finna på råd innan Thetis kunde bli hans. Han smög sig på henne och höll henne fast medan hon förvandlade sig till olika skepnader ända tills hon återigen blev sig själv och accepterade då Peleus famntag.

karta staden Iolkos och ön Aigina

Ett bröllop stod sedan med Thetis och Peleus som mer än något annat skulle bli ihågkommit för en incident som utlöste det trojanska kriget. De olympiska gudarna hade blivit inbjudna att närvara, undantaget intrigerskan Eris. Den förtörnade gudinnan såg då till att frammana ett gräl mellan gudinnorna genom att kasta in ett äpple bland festdeltagarna med påskriften ”till den vackraste”. Vem den vackraste var lät sig precis som Eris förutsett inte avgöras utan motsättningar och då prins Paris från Troja fick fälla avgörandet blev det upprinnelsen till det trojanska kriget.

Tillsammans fick Peleus och Thetis sonen Akilles som skulle bli en än mer ihågkommen hjälte från den grekiska mytologin.

Grekisk mytologi

Textkällor

Mavromataki, Maria. Grekisk mytologi & kult (1997).
Wikipedia.org, https://sv.wikipedia.org/wiki/Aiakos

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Abraham Bloemaert och återger en scen från Peleus och Thetis bröllop.