Deirdre

Deidre och NoisiuI keltiska sagor berättas om en kvinna med tragiskt öde vid namn Deirdre. När hon föddes förutsåg en druid att hon skulle växa upp till den skönaste av alla kvinnor, men också att hon skulle skapa förödelse över kungariket Ulster.

Ulsters härskare Conchobar mac Nessa fattade tycke för den unga skönheten och avgjorde genast att hon vid könsmogen ålder skulle bli hans. Fast ödet ville annorlunda. En korp flög en dag ner på marken och viskade till Leborcham som var Deirdres förmyndare och beskrev utseendet på en man som flickan skulle förälska sig i. Leborcham kunde tyda beskrivningen till att gälla Conchobars brorson Noisiu.

När så Deirdre och Noisiu (Naeshe) första gången möttes blev de omedelbart betagna i varandra. De rymde i sällskap med Noisius två bröder och skulle snart jagas av Conchobars män. De fyra lyckades ta sig över till Skottland och skogarna vid Loch Etive. Deirdre och Noisiu levde harmoniskt och fick flera barn till dess att den skotske kungen en dag skymtade Deirdre och begärde henne till sin maka.

På nytt valde de att fly och då de fått vetskap om att Conchobar mac Nessa tappat intresset för Deirdre vågade dem sig motvilligt tillbaka till Irland. Men Conchobar hade inte alls glömt sin förlorade brud och genast de återvändande sågs av kungens män dödades Noisiu och hans bröder medan Deirdre släpades till kungens residens.

För att hämnas ytterligare på kvinnan som en gång trotsat hans vilja gav Conchobar henne till en av männen som dödat hennes Noisiu. Deirdre som inte längre kunde finna sig i sitt öde dog då hon hoppade av en hästvagn i farten.

Keltisk mytologi

Textkällor

Monaghan, Patricia. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore (2004).

Bildreferens

Bilden föreställer Deirdre och Noisiu och är en detalj från en målning av Helen Stratton.