Lugh

Lugh vars namn betyder ”den skinande” dyrkades bland annat som solgud och var den mäktigaste av de keltiska gudarna. Lugh är en alla konsters mästare och det ljus han för med sig till världen symboliserar också upplysning. Lugh kallas i flera sammanhang Lugh Långarm.

Han sammankopplas med högtiden Lughnasadh som inträffade den första dagen i augusti och betecknade starten på skördesäsongen. Om skörden blev rik eller inte sågs symboliskt som resultatet av en strid mellan Lugh och en annan gud. Lughnasadh firades även efter det kristna införlivandet och än idag existerar högtider i Irland vars ursprung går tillbaka på denne gud.

Innan Lugh upphöjdes till gud finns en bakgrund som berättar hur Eithne (alternativ stavning Ethniu) födde honom och att hans far var Cian den mäktige (i avvikande textkällor nämns Dagda som far till Lugh). Fast Eithne som blivit inlåst av sin far Balor då denne tillgivits ett omen som angav att en sonson en dag skulle bli hans baneman, kunde inte uppfostra Lugh, vilket i stället gjordes av den irländska gudinnan Tailtiu.

Lugh själv blev far till hjälten Cuchulainn som stred ensam mot Connachts armé för kungen av Ulsters räkning. Lugh som var en stor krigare och mästerlig bågskytt var även betydelsefull i striden mot fomorerna, ett ondskefullt sagofolk.

Det keltiska folket i Wales hade en motsvarighet i Lleu. Han dyrkades även av gallerna där hans motsvarighet gick under namnet Lugos.

Keltisk mytologi

Textkällor

Ross, Anne. Keltiska sagor och myter (1990).
Wikipedia.org, http://en.wikipedia.org/wiki/Lughnasadh