Cu Roi

Cu Roi var en av de främsta mytiska irländska hjältarna om vilken den keltiska mytologin berättar, bland annat förekommer han i den forniriska Ulster-cykeln.

I sagosamlingen Ulster-cykeln har också en annan irländsk hjältefigur, Cuchulainn, en stor roll. Fastän Cu Rois hemvist var i södra provinsen Munster medan Cuchulainn vistades långt norrut i Ulster möttes de ofta. Det berättas om att de vid ett tillfälle tillsammans begav sig till den Andra världen där de möter Bláthnat som blev hustru till Cu Roi. Bláthnat skulle också bli Cuchulainns älskarinna, vilket spädde på en redan påbörjad osämja mellan de båda männen. Osämjan hade inletts efter att Cuchulainn dragit sig ur en uppgörelse sedan de båda stulit tre kor, från den Andra världen, vilka ansågs ha andliga egenskaper.

Kelterna hade för sed att hugga huvudet av sina fiender och detta kommer till uttryck i en sägen från Fled Bricrenn (som ingår i Ulster-cykeln), där återigen Cu Roi och Cuchulainn har huvudrollerna. Enligt den gamla seden curadmir skulle den modigaste krigaren vid ett gästabud få bestämma sin del av den mat som serverades före alla andra närvarande.

Tre krigare: Cuchulainn, Conall Cernach och Lóegaire Búadach gör alla anspråk på curadmir (ungefär ”mästarens portion” på svenska). Cu Roi som också är närvarande, fast utklädd och därmed ej igenkänd, uppmanar dem alla att hugga av dennes huvud. Samtliga tre hugger varsin gång av Cu Rois huvud. Motkravet var att de tre nästa dag skulle inställa sig för att få sina huvuden avhuggna. Emellertid vågar endast Cuchulainn dyka upp, fast i stället för att låta dennes huvud bli avhugget utser Cu Roi honom som den modigaste krigaren.

Keltisk mytologi

Textkällor

Monaghan, Patricia. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore (2004).
Wikipedia.org, https://en.wikipedia.org/wiki/C%C3%BA_Ro%C3%AD
Wikipedia.org, https://en.wikipedia.org/wiki/Curadm%C3%ADr