Conchobar mac Nessa

Conchobar mac Nessa (alternativ stavning Concobar mac Nessa) var kung av Ulster, den norra av provinserna i det forntida Irland. Han förekommer bland annat i sagosamlingen Ulster-cykeln.

Conchobar kom till makten genom en komplott som ombestyrdes av hans mor Nessa (dotter till den tidigare kungen av Ulster, Eochaid). När Nessa äktade den dåvarande kungen Fergus mac Roich var hennes krav att sonen skulle få inneha tronen under ett år (Conchobar var inte deras gemensamma son och hade enligt vissa källor fötts efter att Nessa våldtagits av druiden Cathbad). Fergus accepterade, men efter ett år hade Nessa intrigerat med maktens män och omöjliggjort för Fergus att återfå makten.

Fergus allierade sig med det mindre riket Tara och försökte återta den usurperade tronen. Conchobar mac Nessa kunde dock avstyra försöket.

Conchobar skulle ta Medb till maka, men hon vände sig snart mot honom och tillsammans med Fergus gjordes ännu ett försök att störta Conchobar. Även detta försök misslyckades och som hämnd äktade Conchobar samtliga Medbs systrar: Eithne, Clothra och Mugain.

Keltisk mytologi

Textkällor

Monaghan, Patricia. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore (2004).