Atalante

Atalante målningDå kung Iasos av Arkadien märkte att hans makes förstfödda blev en dotter och inte en son lät han missbelåten sätta ut barnet i vildmarken. Fast genom gudinnan Artemis försorg fann en björnhona barnet som diade det.

Hon blev sedan uppfostrad av herdar och gavs namnet Atalante (ibland förekommer även Atalanta). Atalante blev berömd för sin skönhet och sin snabbhet efter att ha vunnit mot män i löptävlingar.

Många sökte hennes gunst, men Atalante som fått ett illavarslande bud från ett orakel om att hennes kärlek skulle omgärdas av någons död undvek äktenskap. Hon lät därför de män som begärde henne få utmana henne i löptävlingar och skulle de vinna fick de henne som maka, men i annat fall tvingades de till döden.

Efter flera män förlorat och fått offra sitt liv såg till slut kärleksgudinnan Afrodite till att en utmanare, Hippomenes, fick segra över Atalante i en duell. Före tävlingen gav gudinnan utmanaren tre gyllene äpplen, vilka denna råkade tappa ett i sänder medan loppet pågick och under gudinnans trolldom kunde inte Atalante motstå att lockas att stanna och ta upp varje äpple. Hippomenes kunde därigenom komma först över mållinjen och kräva sitt pris i form av Atalantes bevågenhet.

Historien kom att ta en ny vändning efter att Hippomenes inte visat tacksamhet till Afrodite genom offer. Som svar på denna vanvördighet såg gudinnan till att de under deras första kärleksakt båda förvandlades till lejon. (I en något alternativ version berättas att Atalante förvandlades till ett lejon för att ha gett sig i kast med älskog på en av Zeus helgedomar).

Atalante ses som en symbol för den vilda kvinnan som inte väljer äktenskapet och de husliga plikterna. Hennes öden symboliserar de konsekvenser sådana val kan få.


För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Buxton, Richard. Den grekiska mytologins värld (2007).
Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).
Greekmythology.com, http://www.greekmythology.com/Myths/Heroes/Atlanta/atlanta.html

Bildreferens

Bilden är en detalj från en oljemålning av Johann Heinrich Schönfeld som visar Atalante som sträcker sig efter ett äpple och därför hamnar på efterkälken i loppet mot Hippomenes.