Leto

Motsvarighet i romersk mytologi: Latona
Leto med barnI den grekisk-antika mytologin var Leto en av titanerna och föderska till Apollon och Artemis. Hon var i sin tur dotter till titanerna Koios och Foibe.

Den myt som oftast kringgärdar Leto är då hon söker en plats att slå sig till ro medan hon var havande. Hera som var vred eftersom hennes make Zeus var fadern till barnet gjorde allt i sin makt från att hindra detta. Leto fick därför vandra från plats till plats då inget land vågade ge henne en fristad i rädsla för vad Heras reaktion skulle bli. Med Sunnanvindens hjälp fördes Leto omsider till den svävande ön Delos där Leto mottogs med förbehållet att hon skulle sätta ner ön på jorden.

karta Delos

Leto utförde denna begäran och kunde således föda Artemis och en tid senare Apollon på ön. Delos som ingår i ögruppen Kykladerna är vid sidan av Delfi en av stora helgedomsplatserna i det antika Grekland. Tempel till Apollons och Artemis ära uppfördes under 500-talet – i båda fallen återstår dessvärre bara ruiner idag. Statyer av de båda gudomligheterna har också hittats och kan numera åses i museer. I övrigt finns spår av andra kulturer på Delos, bland annat genom en staty föreställande Kleopatra och ett tempel tillägnat gudinnan Isis.

Grekisk mytologi

Textkällor

Day, Malcolm. Gudar och gudinnor i Antik mytologi (2007).
Sacred Destinations, http://www.sacred-destinations.com/greece/delos.

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Marcantonio Franceschini som föreställer Latona vid sina nyfödda barn Apollo och Diana.