Orion

Orion är en antik fager hjälte och mästerlig jägare som var ofta omnämnd innan Herakles intog en liknande roll i och senare skulle den förra av heroerna omnämnas mer sällan. Enligt vissa källor är Orion son till Poseidon och Euryale medan han enligt andra är född direkt ur jorden. Siden blev hans hustru, men då hon utmanade Hera i vem som var vackrast av dem slungade gudinnan ner henne i underjorden.

Orion trånade Merope dotter till kung Oenopion på ön Chios. Kungen lovade Orion sin dotter ifall denne kunde befria ön från alla vilddjur. Orion utförde sitt uppdrag, men kungen var ovillig att hålla sitt löfte. Förblindad av vrede våldtog Orion hans dotter Merope, vilket hennes far slutligen hämnades genom att sticka ut ögonen på en sovande Orion.

Orion får sedan veta av ett orakel att han kan få synen tillbaka om han beger sig till platsen där solen går upp. Ledsagad av Kedalion sittandes på sina axlar, gör han så. Väl framme möter han Eos, syster till Solen (Helios), som blir förälskad i honom och övertygar Helios att återge Orion synen.

I en senare episod berättas det hur han stöter på gudinnan Artemis, också jägare. Uppgifterna om deras relation är motstridig. En källa förtäljer att dem jagar tillsammans, men gudarna fick omsider nog av Orions dödande och lät en skorpion sticka honom i hälen varpå han dog. Det finns dock en oftare återberättad version sim inbegriper Orion och Artemis. Denna gång är det i stället Artemis som dödar honom efter han försökt våldta henne.

Orions slutliga öde blir att Zeus eller Artemis, beroende på källa, placerar honom som en stjärnbild och bredvid honom placeras också skorpionen som ytterligare en stjärnbild.

Grekisk mytologi

Textkällor

Fontenrose, Joseph. Orion: The Myth of the Hunter and the Huntress (1981).