Ares

Motsvarighet i romersk mytologi: Mars
Mars målningAres är krigets gud, men är inte alls lika framträdande i det antika Grekland som hans motsvarighet Mars blir i det antika Rom. Grekerna var till skillnad mot romarna inte ett krigiskt folkslag och som våldets gud var Ares tämligen illa omtyckt. Ytterligare skäl är att han stod för krigets vilda natur medan den grekiska krigsgudinnan Athena stod för det uppfinningsrika och taktiska.

Som son till Zeus och Hera, kanske krigsguden Ares våldsamma sidor ses avspeglade i dessas stormiga relation. Genom sin utomäktenskapliga förbindelse med Afrodite fick han själv fyra barn, vilka på olika sätt symboliserar föräldrarnas sidor: Fobos (rädsla), Deimos (skräck), Harmonia (harmoni) och Eros (sexuell kärlek). I hans släktskap ingår även tvillingsystern Enyo som prisade krig högt samt Eris, grälets gudinna (detta enligt Iliaden medan Eris enligt Theogonin är bror till Nemesis).

En av de vanligaste berättelserna om Ares i den antika sagovärlden rör hans förehavanden med Afrodite och hur Hefaistos satte abrupt slut på deras amorösa möten (se artikeln om denne). Innan dess hade Ares, i skepnad av ett vildsvin, hunnit mörda sin rival Adonis.

Ares brukar avbildas med skägg och ibland med sina attribut vilka är hjälmen, spjutet och skölden.

Grekisk mytologi

Textkällor

Day, Malcolm. Gudar och gudinnor i Antik mytologi (2007).
Theoi.com, http://www.theoi.com/Olympios/AresFamily.html
Theoi.com, http://www.theoi.com/Daimon/Eris.html

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Jacques-Louis David som föreställer Mars tillsammans med bland annat Venus.