Hera

Motsvarighet i romersk mytologi: Juno
Juno och JupiterHera var drottning på Olympen och make till Zeus. Tillsammans fick de fyra barn: Ares, Hefaistos, Eileithyia (barnafödandets gudinna) och Hebe (ungdomens gudinna).

Olympens konung, Zeus, ska ha förfört Hera genom att förklä sig till en gök efter han framkallat ett störtregn. Då göken flög fram till Hera värmde hon den under sin kjol varefter Zeus uppenbarade sig i sin egentliga gestalt.

Som Zeus maka är Hera förekommande i otaliga historier som bottnar i svartsjuka mot den ständigt otrogna maken. Hon framställs som avundsjuk, lömsk och hämndlysten. Då hennes agerande inte hade sin upprinnelse och orsak i Zeus många otrohetsförbindelser kunde det gälla rivalitet med andra gudinnor eller dödliga kvinnor.

Hennes verksamhetsområde är äktenskapet och kvinnans olika livsfaser. Därför var det också kvinnor som tillbad gudinnan. Hos den romerska motsvarigheten Juno finns ett större fokus på dessa sidor och mindre på hämndlystnaden och intrigerandet.

Heras attribut är en spira eller krona samt en påfågel. Hon namnges ibland som Dione. Kultplatser inklusive ett av Heratemplen fanns på Samos där hon enligt sägnen ska ha fötts (andra källor anger Argos som födelseorten och även där finns en kultplats).

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Mavromataki, Maria. Grekisk mytologi & kult (1997).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av James Barry där Heras romerska motsvarighet framställs ihop med Jupiter som är den romerska motsvarigheten till Zeus.