Andromeda och Kassiopeia

Andromeda fastkedjadAndromeda var en ung kvinna vars liv höll på att avslutas på ett grymt sätt. Upprinnelsen till detta började med att hennes mor Kassiopeia hedrade sin egen skönhet för att vara större än havsnymfernas, vilket gjorde havsguden Poseidon rasade och han såg till att översvämningar drabbade landet där Andromeda och Kassiopeia vistades.

Landets kung Kefeus, som också var Andromedas far, ville desperat ha ett slut på havsgudens vrede och uppsökte en spåman i jakt på svar. Spåmannens svar löd att Kefeus och Kassiopeias dotter Andromeda måste offras.

Den olyckliga Andromeda bands sålunda fast naken vid havsklipporna som ett offer åt det havsvidunder Poseidon kunde frambesvärja. Hjälten Perseus, dotter till Danaë, som hade visat sin styrka då han högg huvudet av Medusa hade emellertid förälskat sig i Andromeda. Han skulle vid hennes sida vakta på havsodjuret och dräpa det när det attackerade.

Namnet Andromeda förknippas idag främst med vår närmaste granngalax, vilken döpts efter kung Kefeus dotter. Hennes moder Kassiopeia har fått ge namn åt en stjärnbild (Cassiopeja).

Legenden om Perseus och Andromeda har stora likheter med den om Sankt Göran och draken. I båda fallen handlar det om en prinsessa som genom olyckliga omständigheter måste offras till ett mäktigt odjur för att skydda befolkningen i en by och som i sista stund blir räddad av en förbipasserande hjälte.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).

Bildreferens

Bilden är en detalj från oljemålningen Andromeda av Gustave Doré.