Tyche

Motsvarighet i romersk mytologi: Fortuna
Tyche böjer sig över ett barnTyche som bär det grekiska ordet för öde betraktades under antiken som en slumpens gudinna med förmåga att se in i framtiden.

I gudarnas släktträd inordnas hon bland de så kallade okenaiderna, nymfer som levde i vatten.

Tyche framställs med vingar och ibland hållandes ett ymnighetshorn. Det senare symboliserade de gåvor hon hade makt att beskära. I flera fall avbildas hon med en ögonbindel (bl.a. i en känd målning med allegoriskt motiv av Tadeusz Kuntze), vilket återspeglar synen på henne som personifikation av det blinda ödet. Hon har också framställts i konsten stående på ett klot eller hjul.

Gudinnan symboliserade även välfärden hos städer – romarna som importerade Tyche till sin gudavärld skulle bygga tempel till hennes ära då hon sågs som stadens beskyddarinna.

I romersk mytologi där Tyche efterliknas av Fortuna innehar gudinnan en viktigare och med tiden annorlunda roll. Hon övergår hos romarna från att personifiera slumpen till att gälla gagnelig tur. Det är utifrån denna betydelse som man ännu idag brukar använda Fru Fortuna som en metafor för tur. 

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Mavromataki, Maria. Grekisk mytologi & kult (1997).
Ancient-greece.org, http://ancient-greece.org/culture/mythology/tyche.html

Bildreferens

Bilden är en detalj från en oljemålning av Pierre Bouillon som skildrar hur Furtuna tillskänker ett barn lyckligt öde.