Odysseus

Motsvarighet i romersk mytologi: Ulysses
Odysseus vid mast iförd röd capeOdysseus är en mytisk person främst känd via Homeros epos Odysséen. I de antika sagorna är han son till Laertes och Antiklea, fast mer bekanta från Odysséen är hans hustru Penelope och brodern Telemachos.

Odysseus var en av hjältarna i det trojanska kriget och han avfärd till detta krig är upptakten till en tio års lång kringflackande färd, eller odyssé. I det epos som skildrar hans äventyr har han epitetet ”den mångförslagne” och det var också Odysseus som kom med förslaget om den trojanska hästen som påverkade utgången av kriget mot trojanerna.

Det är efter kriget som irrfärderna verkligen tar sin början och Odysseus första anhalt blir hos kikonerna, fast då de är allierade med trojanerna fördriver de Odysseus som via havsvägen når till lotusätarnas land. Därnäst hamnar Odysseus och hans manskap de på en ö där de konfronteras med cyklopen Polyfemos. Homeros beskrivning av detta vidunder med endast ett öga är en av de mest kända episoderna från Odysséen. Cyklopen tillfångatar Odysseus och hans följeslagare med avsikt att äta dem upp dem allesammans. Fast genom list lyckas Odysseus och några av hans män undkomma och avsegla från ön medan Polyfemos gör ytterligare ansträngningar att förinta dem med stenblock som han slungar ut i havet.

Färden går sedan via vindguden Eolos ö till laisttrygonernas land, varifrån besättning fortast möjligt reser sin väg då det visar sig att de är grymma kannibaler.

Nästa gång deras skepp lägger iland blir i Aiaie där djur möter deras anblickar, vilket de först senare inser är förtrollade människor av trollkvinnan Kirke. Alltjämt ovetande om Kirkes mörka krafter låter en del av besättning trakteras av henne och sväljer då förtrollningen som gör dem alla till svin. Odysseus ännu var kvar på skeppet får händelsen rapporterad av en besättningsman som bevittnat det skedda. Odysseus som får en ört som skyddar mot Kirkes förtrollningen av guden Hermes kan i lugn och ro låta sig undfägnas av Kirke. Och med hjälp av hotelser får han henne sedan att släppa hans män ur förtrollningen.

Ödet vill sedan så att Odysseus skepp driver förbi sirenernas ö, vars förrädiska locktoner var omöjliga att motstå. Den mångförslagne Odysseusser ser dock till att samma olycksaliga öde som för många andra sjömän undviks genom att stoppa vax i öronen på besättningen. Han ber dem sedan binda fast honom själv – som vill få uppleva sirenernas sång – vid masten. Hjälten kan sedan inte motstå att hänryckas av sirenerna, fast trots enträgna böner släpps han inte loss av sina män förrän sirenerna är utan hörhåll.

Efter att dem uthungrade slaktat några av Helios djur på Thrinakia låter gudarna utsätta dem för en mäktig storm som kapsejsar skeppen och endast Odysseus klarar sig från att drunkna. Slutligen efter han drivet omkring på en flotte kommer han till Ogygia, ön där gudinnan Kalypso lever. Bland de många episoderna utgör tillvaron på Kalypsos ö den längsta tidsperioden. Kalypso och Odysseus förälskar sig i varandra och hinner få två barn innan Odysseus måste vidare med sin långt fördröjda hemkomst i sikte.

Kalypso var dock ovillig till att hennes älskare lämnade henne och först efter hon övertalats av gudarna att släppa honom kan den grekiska hjälten slutligen återvända till ön Ithaka för att återförenas med makan Penelope.

Drottningen Penelope har vid det här laget väntat tjugo år på sin man och hade anledning att tror att Odysseus inte längre var vid liv. Penelope var förblev lojal mot sin man. När utsikterna om mannens återvändande tycktes föga lovade hon att gifta om sig efter hon avslutat sitt broderi. Fast det arbete hon utförde med broderiet under dagen såg hon till att fördärva under natten. När friarna till slut inte fann sig i detta utställdes ett ultimatum: ingen friare godkännas om denne inte mäktade med att spänna Odysseus kvarlämnade pilbåge. Ingen mäktade med uppgiften, till en tiggare plötsligt dök upp och fullgjorde bravaden.

Fast tiggaren är i själva verket Odysseus som vid hemkomsten hört om frierierna och låtit klä ut sig till en tiggare. Utan att någon inser hans rätta identitet förvånar han alla genom att spänna bågen och därtill skjuta av en pil som träffar sitt mål. Fortsättningen är rå: tillsammans med sonen Telemachos dräper han alla friare som mot sonens vilja inkräktat i deras hem.

Grekisk mytologi

Textkällor

Mavromataki, Maria. Grekisk mytologi & kult (1997).
Sothebys.com, https://www.sothebys.com/en/articles/the-patience-of-penelope-pre-raphaelite-muse

Bildreferens

Bilden är en detalj från en oljemålning av Léon Belly som föreställer Odysseus fastbunden i en mast omgiven av sirener.