Akilles

Achilles målningAkilles (även stavningen Achilles förekommer) föddes av havsnymfen Thetis och hade den dödlige Peleus till fader. Då det förutspåtts att Akilles en dag skulle bli mäktigare än fadern vågade ingen gud närma sig Thetis och bli far till hennes barn.

Akilles skulle sannerligen bli en stor man enligt legenden som prisade honom som grekernas store hjälte i det trojanska kriget. Han bar epitet ”den snabbfotade” i den homeriska Iliaden. Trots sin dödlighet var han till synes osårbar för spjut, lansar och pilar.

Det tycktes vila en förtrollning över honom. Detta hade sin bakgrund i att Thetis en dag hade badat sitt barn i floden Styx, vilket gjort honom osårbar. Det var dock en kroppsdel som fortfarande kunde såras och det var hälen som modern hållit barnet i då hon sänkt ner det i vattnet. Orsaken till att Akilles slutligen stupade var för att han träffades av en pil – avlossad av Paris – i samma häl, därifrån härstammar uttrycket ”akilleshäl”.

En av de mest berömda episoderna från det trojanska kriget och som skildras i Iliaden gäller hans tvekamp med den främste av trojanerna på stridsfältet, Hektor. Akilles dök upp för denna strid full av hämndlystnad efter att Hektor fällt hans närmaste man Patroklos. Akilles inte bara dräpte sin antagonist utan lät bestialiskt släpa Hektors lik efter en vagn i dagar runt Patroklos gravplats.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i grekisk mytologi finns eboken Den grekiska mytologin. Introduktion till antika myter och legender.

Grekisk mytologi

Textkällor

Day, Malcolm. Gudar och gudinnor i Antik mytologi (2007).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Charles-Antoine Coypel som föreställer den vredgade Akilles.