Fu Xi

Fu Xii illustrationFu Xi (alternativa stavningar: Fuxi och Fu-Hsi) var den första av de tre förhistoriska och gudomliga härskarna, vilka samtliga var jordbruksgudar och kulturbärare. De andra två som följde var Shen Nong och Huang-Di.

Fu Xi ges äran av att ha uppfunnit en mängd ting för människornas räkning såsom skriften och konsten att spå. Som hjälpmedel för att spå framtiden skapade Fu Xi de åtta trigrammen (vars symboler kan återses på bilden). De åtta trigrammen ska guden ha skapat efter lång tid ha iakttagit olika naturfenomen och djurs beteenden.

Han räknas också som uppfinnare av kalendern – något som för den delen även tillskrivs Yao. Att fler än en förhistorisk härskare tillmäts samma uppfinning förekommer i flera fall och Fu Xi är i vissa källor den som gett musiken till människorna, vilket också tillerkänts Ku, en av de fem gudomliga kejsarna.

Tillsammans med sin syster Nugua var han enligt myten den enda överlevande efter en jättelik översvämning. Fu Xi skulle i senare tiders religion assimileras med just Nugua (under Handynastin skulle han gå under namnet Tai Hao).

Idén att gudar fungerar som kulturbärare och igångsättare av civilisationen är inte unik för kinesisk religion. En del paralleller till de tre förhistoriska härskarna återfinns i form av de tre klanförfäderna i den koreanska religionen.

Kinesisk mytologi

Textkällor

Cotterell, Arthur (red.). Mytologi – Gudar, hjältar, myter (2014).
Roberts, Jeremy. Chinese Mythology A to Z (2010).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en illustration av okänd konstnär som föreställer Fu Xi hållandes en penna och ett pappersark med de åtta trigrammen.