Loke

Fornnordisk stavning: Loki
Sigyn och Loke målningLoke var släkt med jättarna, men bodde i Asgård bland de nordiska gudarna.

Han hade tre barn med jättekvinnan Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel, vilka samtliga blev ohyggliga bestar. Fenrisulven (som ibland skrivs med den alternativa stavningen Fenrersulven) växte sig allra mest enorm, vilket gjorde asarna oroliga och de beslutade sig för att fängsla vidundret. För detta krävdes bojor som smitts av dvärgarna.

Midgårdsormen (Jörmungand) frodades i havet och blev till slut så väldig att den omslöt allt land och kunde bita sig själv i svansen. Lokes och Angerbodas tredje barn, Hel, skulle bli dödsrikets mörka härskarinna.

Loke är en ränksmidare och inte alltid gudarnas vän. Genom list ser han till att Balder dör och detta får gudarna att slutligen tröttna på hans upptåg och de fjättrar honom i en grotta. De ser också till att en giftorms frätande gift droppar ner på honom (straffet kan jämföras med den olympiske guden Prometheus som kedjas fast vid en stenvägg där en örn hackar på honom varje dag). Lokes hustru Sigyn kunde hindra de flesta dropparna att komma i kontakt med honom, men då och då gjorde de det varvid Lokes utbrott av smärta gav uppkomst till jordskalv.

Med Sigyn hade Loke sönerna Vale och Narfe. Men som straff för Lokes illdåd såg asagudarna till att Vale förvandlades till en varg som slet Narfe i stycken.

Vid Ragnarök skulle enligt sägnerna Loke slita sig loss och i den strid som följer ska han kämpa mot gudarna på jättarnas sida.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i nordisk mytologi finns eboken Den nordiska mytologin. Introduktion till fornnordiska myter och legender:

Ebok omslag

Nordisk mytologi

Textkällor

Cotterell, Arthur (red.). Mytologi – Gudar, hjältar, myter (2014).
Enoksen, Lars Magnar. Djur och natur i fornnordisk mytologi (2014).

Bildreferens

Bilden är en detalj från målningen Loke och Sigyn av Mårten Eskil Winge.