Frej

Fornnordisk stavning: Frø
Frej och Gyllenborst målningI den nordiska mytologin är Frej (Frö) son till Njord och tvillingbror till Freja. Frej var en fruktbarhetsgud och räknades även som fredens gud. Enligt tron hade han sin hemvist i Alfheim, ljusalvernas rike (Alfheim nämns inte i tidiga källskrifter) där han var härskare.

Frej dyrkades som mest under vikingatiden då han tog över mycket av den kult som tillhört Njord. Kulten hade stor utbredning och gjorde sig även märkbar i östra Sverige med ett centrum i området runt Mälaren. En del av kulten innebar att grisar offrades och åts, vilket kan vara upphov till traditionen som i vår egen tid ingår som mat i vinterns främsta högtid i form av julskinka.

Frej var viktig som fruktbarhetsgud och den som säkerhetsställde fortplantningen. Hans områden innefattade även skördarna och han åkallades som solskenets gud. Galten (eller vildsvinet) förknippades med Frej och detta djur kunde offras för goda skördar. En av de mytiska bilderna av Frej var hur han red fram på sin galt Gyllenborst. Frej förknippas även med skeppet Skidbladner som alltid har medvind.

Han gifte sig med jättinnan Gerd som var dotter till bergresen Gymer och jättinnan Aurboda. En eddadikt berättar om hur Frej spanat ut över världen och in i Jotunheim där hans blick fastnat på den tilldragande Gerd. Han sände iväg sin tjänare Skirner med gåvor – elva guldäpplen och en guldring – och för att fria. Den först motsträviga Gerd ger till slut med sig. Som fruktbarhetsgud blir giftermålet med Gerd också en symbol för Frejs övervakande av äktenskapet samt en allians mellan asagudar och jättar. Deras son Fjölner (Fjolner) var varken gud eller jätte och många mäktiga ätter i Norden gjorde anspråk på att vara avkomlingar till denne.

Under den sista kampen som utspelar sig vid ragnarök då gudarna och jättarna utplånar varandra slåss Frej med jätten Surt.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i nordisk mytologi finns eboken Den nordiska mytologin. Introduktion till fornnordiska myter och legender:

Ebok omslag

Nordisk mytologi

Textkällor

Cotterell, Arthur (red.). Mytologi – Gudar, hjältar, myter (2014).
Enoksen, Lars Magnar. Fornnordisk mytologi (2004).
Steinsland, Gro. Fornnordisk religion (2005).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en teckning av Jacques Reich som föreställer Frej med ett svärd i ena handen och med galten Gyllenborst vid sin sida.