Oisin

Oisin är en mytisk gestalt som härstammar från den senare tiden av keltisk mytologi. Han benämns som bard, krigare och son till den store hjälten Fionn (Finn mac Cool).

Hans moder var gudinnan Sadb, dotter till Bodb Berg, som genom en druids trolldom förvandlades till ett rådjur. Efter att trolldomen brytits och Sadb återfått sitt kvinnliga väsen blev hon havande. Samme druid upptäckte detta och kastade en än kraftigare besvärjelse mot Sabd som för alltid förvandlade henne till ett rådjur.

Barnet hade dock fötts och skulle fått mänskliga drag om hon låtit bli att slicka barnet på huvudet, vilket gudinnan med sina djuriska instinkter inte förmådde. Oisin fick därmed en tofs av djurhår i pannan.

En av legenderna som berättas om Oisin är mötet med Niam (Niamh). Niam är en vacker kvinna med gyllene hår som approcherar Oisin ridandes en vit häst och med besvärjelser låter honom förälska sig i henne. De rider tillsammans iväg på hästryggen till Tirnanog, den eviga ungdomens land.

De har levt ihop där tillsammans i 300 år då Oisin grips av hemlängtan och bestämmer sig för att återvända hem för att träffa sina anhöriga. Niam låter honom låna sin häst, men varnar honom för att sitta av en enda gång emedan han i så fall inte kommer kunna återvända.

Oisin som upplevt den långa tidsrymden med Niam som blott tre veckor finner till sin förvåning att mycket är förändrat i hemtrakterna och hans anhöriga är sedan länge döda. Han sätter därför snart av tillbaka mot Tirnanog. På vägen dit möter han några bönder som ber om hans hjälp till att lyfta en stor sten. Utan att tänka på Niams förmaning erbjuder Oisin sin hjälp, men i ögonblicket han sätter ner foten försvinner hästen och på samma gång släpper förtrollningen. På ett ögonblick är han en mycket gammal tillika blind man. Han får nu ledas av bönderna och det berättas att innan han dör möter han helgonet S:t Patrick som berättar om den nya kristna guden och lyckas omvända Oisin.

Den skotska diktaren James Macpherson skulle under 1700-talet ha Oisin som förebild i sitt berömda litterära verk Ossians sånger (Ossian var det skotska namnet).

Keltisk mytologi

Textkällor

Ross, Anne. Keltiska sagor och myter (1990).