Morrigan

Svart kråkaMorrigan (Morrigu) var den främsta av de keltiska krigsgudinnorna. Hon sades kunna förutsäga utgången av en strid och lovprisades av kelterna för den död och förstörelse som gick ut över deras motståndare.

Hon hade en skräckinjagande uppenbarelse som jättelik kvinna med två stora svarta vingar, men kunde också uppträda i gestalt av en kråka – i den keltiska kulturen var fågeln allmänt förknippad med krig.

Morrigan är sammankopplad med andra keltiska krigsgudinnor däribland Macha som rusade hästarna och Nemain som spred panik på krigsfältet. Morrigan är också nära kopplad till gudinnan Medb och kanske rentav var hon en version av Medb i det som av kelterna kallades den Andra världen.

I Morrigan förenas fallenhet för krig med en stor sexuell lust (kombinationen kan kännas igen hos den fornnordiska gudinnan Freja). Det berättas att hon kände en stark dragning till Cuchulainn, men efter blivit avvisad påbörjade en strid med honom ur vilken hon själv gick mest sargad.

Gällande namnet Morrigan tros detta av vissa ha en betydelse i form av ”dödsdrottning” eller ”fantomdrottning”. Andra källor pekar på kopplingar till en indoeuropeisk gudinna vid namn Rigatona som skulle betyda ”stor drottning”.

Keltisk mytologi

Textkällor

Monaghan, Patricia. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore (2004).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en målning av Joseph Christian Leyendecker som föreställer en kråka som leder Cuchulainn mot strid.