Njord

Fornnordisk stavning: Njorðr
Njord träsnittNjord var enligt den nordiska mytologin en havs- och kustgud som härskade över vindarna och vågorna. Han tillbads särskilt av fiskare och sjöfarare.

Njord tillhörde vanernas släkte, men vistades bland asagudarna sedan han lämnats över som gisslan då ett fredsfördrag instiftades – ett långvarigt krig hade pågått mellan gudasläktena utan att någondera sida fått ett slutgiltigt övertag. Bland fornnordiska folk var det en hävd att utbyta gisslan från olika läger och därigenom förstärka fredsuppgörelser.

Natten var hans far och Nagelfare hans mor. Själv fick Njord tio barn varav de mest bekanta är sonen Frej och dottern Freja. Frejs och Frejas mor är okänd till namnet, men källorna berättar att hon också var Njords syster (könsumgänge inom familjen förekom bland vanerna, fast inte bland asarna). Njord och Frej var blotgodar, en blotgod kallades den som ledde offerriterna bland asarna.

Hans andra hustru var vintergudinnan Skade, som levde i fjällen och som ibland antas ha gett namn åt Skandinavien. Njord mötte henne efter sin ankomst till Asgård och myten berättar att hon valde Njord för hans fötter som blivit vackra av hans dagliga vadande i vatten.

Det fornnordiska dyrkandet av havs- och kustguden kan eventuellt gå tillbaka på den germanska gudinnan Nerthus som Njord senare kan ha utvecklats till en manlig form av. Det har även föreslagits att Njord under en tidig period dyrkats tillsammans med en kvinnlig motpart vid namn Njärd. Njords betydelse reducerades under vikingatiden och hans plats i den nordiska gudavärlden skulle alltmer övertas av sonen Frej.

För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i nordisk mytologi finns eboken Den nordiska mytologin. Introduktion till fornnordiska myter och legender:

Ebok omslag

Nordisk mytologi

Textkällor

Enoksen, Lars Magnar. Fornnordisk mytologi (2004).
Steinsland, Gro. Fornnordisk religion (2005).
Wikipedia.org, https://sv.wikipedia.org/wiki/Skade

Bildreferens

Bilden är en detalj från ett träsnitt av W.G. Collingwood där Njord stirrar ut över havet.