Ganesha

Ganesha medaljongElefanthövdad gudom i indisk mytologi och son till Shiva och Parvati. Hans områden är början och slutet och Ganesha tillbeds därför inför nya projekt – hinduiska butiksinnehavare offrar exempelvis till honom för affärernas välgång och avbilder av guden kan ofta synas i butiker. Ganesha nämns också först i de flesta ceremonier.

Historien om hur Ganesha fick sitt elefanthuvud finns berättad i flera versioner med ofta mindre skiljaktigheter. I en av legenderna berättas att hans mor Parvati bad honom vakta då hon skulle ta ett bad och när hennes make Shiva sedan kom var denne och Ganesha ännu inte bekanta med varandra, vilket fick Ganesha att hindra den förra från att gå in. Shiva blev därigenom rasande och högg av huvudet på den som han inte visste var hans son. Då makarna blev varse om missödet gav Shiva order till sin tjänare att leta upp ett nytt huvud från ett barn som låg sovande med ryggen mot sin moder. Den som utförde uppdraget fann bara en elefantunge som sov med ryggen mot sin mamma.

Som om det inte var nog besynnerligt att Ganesha bär en elefants huvud har han också enligt legenden en råtta som färddjur vilket kan synas i avbildningar. Annars ses Ganesha oftast på bilder sittande med hängbuk och i gula byxor.

Indisk mytologi

Textkällor

Wibeck, Sören. Religionernas historia – om tro, hänförelse och konflikter (2004).

Bildreferens

Bilden är en detalj från en medaljong i Mahabharata av okänd konstnär föreställande Ganesha.