Ganesha

Ganesha medaljongGanesha är en elefanthövdad gudsgestalt i indisk mytologi, son till Shiva och Parvati. Hans gudomliga områden är början och slutet (jfr. Janus i den romerska mytologin). Han tillbeds därför inför nya projekt – hinduiska butiksinnehavare offrar exempelvis till honom för affärernas välgång och avbilder av guden kan ofta synas i butiker. Ganesha nämns också först i de flesta ceremonier.

Historien om hur Ganesha fick sitt elefanthuvud finns berättad i många versioner med mindre olikheter. I en av legenderna berättas att hans mor Parvati bad honom vakta då hon skulle ta ett bad och när hennes make Shiva dök upp var denne och Ganesha ännu inte bekanta med varandra, vilket fick Ganesha att hindra den förra från att inträda. Shiva blev därigenom rasande och högg av huvudet på den som han inte visste var hans son. Då makarna blev varse om missödet gav Shiva order till sin tjänare att leta upp ett nytt huvud från ett barn som låg sovande med ryggen mot sin moder. Den som utförde uppdraget fann bara en elefantunge som sov med ryggen mot sin mor.

Som om det inte var nog besynnerligt att Ganesha bär en elefants huvud har han också enligt legenden en råtta som färddjur. Annars ses Ganesha oftast på bilder sittande med hängbuk och i gula byxor. Typiskt för indisk ikonografi gällande gudomliga gestalter avbildas han med flera armar. För det mesta har Ganesha i sådana fall fyra armar och i händerna håller han en lotusblomma, en handyxa, en laddu (indisk konfekt) medan sista handen är tom och gör en välsignande åtbörd.

Indisk mytologi

Textkällor

Wibeck, Sören. Religionernas historia – om tro, hänförelse och konflikter (2004).
Wikpedia.org, https://en.wikipedia.org/wiki/Ganesha
Timesofindia.indiatimes.com, https://timesofindia.indiatimes.com/The-image-of-Ganesha-and-its-meaning/articleshow/3437331.cms

Bildreferens

Bilden är en detalj från en medaljong i Mahabharata av okänd konstnär föreställande Ganesha.